// De beste schrijfapps en tools voor creatieve schrijvers
De beste schrijfapps en tools voor creatieve schrijvers
27 maart 2025 

De beste schrijfapps en tools voor creatieve schrijvers

Als schrijver wil je niet alleen goed schrijven, maar ook efficiënt en georganiseerd werken. Gelukkig zijn er tal van schrijfapps en tools die je helpen je schrijfproces te stroomlijnen, je creativiteit te bevorderen en je productiviteit te verhogen. In dit artikel geef ik je een overzicht van de beste schrijftools die je als creatieve schrijver kunt gebruiken.

Wil je leren hoe je je verhaal goed opbouwt en de basisprincipes van storytelling beheerst? Bekijk dan mijn artikel ‘Hoe schrijf je een goed verhaal? 7 praktische tips voor nuttige tips voor beginners.

1. Scrivener: De ultieme tool voor schrijvers

Scrivener is een van de bekendste schrijftools voor creatieve schrijvers. Het is een veelzijdig programma waarmee je verhalen, romans of andere schrijfprojecten kunt organiseren, bewerken en structureren. Of je nu werkt aan een roman, kort verhaal, of een non-fictieproject, Scrivener helpt je bij elke stap.

Voordelen:

  • Ideaal voor het organiseren van grote schrijfprojecten.
  • Biedt tools voor het bijhouden van notities, personages, en plots.
  • Je kunt je werk op verschillende manieren indelen (scènes, hoofdstukken, alinea’s).

Nadelen:

  • Er is een steile leercurve voor nieuwe gebruikers.
  • Het kan overweldigend zijn door de vele functies.

Tip: Scrivener is perfect voor schrijvers die grote projecten aansteken en een helder overzicht willen behouden van hun structuur. Heb je moeite met het opbouwen van je verhaal en het behouden van overzicht? Lees dan ‘Hoe schrijf je een goed boekvoorstel? om te leren hoe je je ideeën effectief kunt presenteren.

2. Grammarly: Voor foutloze teksten

Grammarly is meer dan alleen een spellingscontrole. Het is een grammatica- en schrijfassistent die je helpt je teksten te verbeteren. Of je nu een novelle of een korte tekst schrijft, Grammarly helpt je om je zinnen helder en grammaticaal correct te maken.

Voordelen:

  • Controleert spelling, grammatica, interpunctie en zelfs toon.
  • Werkt als een browser-extensie, dus je kunt het gebruiken in Google Docs, e-mails, enzovoort.

Nadelen:

  • De gratis versie biedt beperkte functies.
  • Het kan soms suggesties doen die niet passen bij je schrijfstijl.

Tip: Gebruik Grammarly voor de laatste controle van je tekst voordat je deze publiceert of verstuurt. Als je moeite hebt met het perfectioneren van je schrijfwerk, lees dan ‘De kracht van herschrijven: waarom je eerste versie nooit de beste is’ voor handige tips over revisie.

Herschrijven

3. Hemingway Editor: Voor eenvoudige, krachtige zinnen

De Hemingway Editor helpt je om je schrijfstijl te verbeteren door complexe zinnen te vereenvoudigen en je tekst krachtiger en makkelijker leesbaar te maken. Het analyseert je schrijfwerk en geeft aan welke zinnen te lang of te ingewikkeld zijn.

Voordelen:

  • Verbetert de leesbaarheid van je tekst.
  • Geeft concrete aanwijzingen voor het verbeteren van zinnen en paragrafen.

Nadelen:

  • Kan je schrijfstijl wat beperken als je van langere zinnen houdt.
  • Er is geen automatische integratie met andere apps.

Tip: Gebruik de Hemingway Editor als onderdeel van je herschrijfproces. Wil je leren hoe je het perfecte verhaal schrijft? Bekijk dan ‘Het geheim van een goed verhaal: wat maakt een verhaal onvergetelijk?’ voor extra inzichten.

4. Evernote: Perfect voor notities en onderzoek

Evernote is ideaal voor het verzamelen van al je notities, research en ideeën op één plek. Als je meerdere schrijfprojecten hebt of simpelweg een plek nodig hebt om inspiratie op te slaan, is Evernote een uitstekende keuze.

Voordelen:

  • Organiseert al je notities in notebooks en categorieën.
  • Maakt het gemakkelijk om tekst, foto’s, en webpagina’s op te slaan en later terug te vinden.

Nadelen:

  • De gratis versie biedt beperkte opslagcapaciteit.
  • Het kan een beetje chaotisch aanvoelen als je niet regelmatig je notities sorteert.

Tip: Gebruik Evernote om je ideeën en plotontwikkelingen vast te leggen voor toekomstige projecten. Heb je moeite met het creëren van een goed verhaal? Lees dan Waarom iedereen een verhaal in zich heeft: tips om te beginnen met schrijven.

5. Freedom: Blokkeer afleidingen en focus op schrijven

Freedom is een tool die je helpt om afleidingen te blokkeren. Door websites, apps en meldingen te blokkeren, kun je je volledig concentreren op je schrijfwerk.

Voordelen:

  • Biedt op maat gemaakte blokkades voor verschillende websites en apps.
  • Zeer effectief in het verhogen van je productiviteit door afleidingen te elimineren.

Nadelen:

  • Als je toegang tot een geblokkeerde site nodig hebt, moet je het programma volledig afsluiten.
  • Het kan lastig zijn om de app uit te schakelen als je even een pauze wilt nemen.

Tip: Gebruik Freedom tijdens je schrijfsessies om je productiviteit te verhogen. Wil je meer leren over productiviteit en schrijfflow? Bekijk dan mijn blog ‘Schrijfflow: hoe blijf je gefocust tijdens het schrijven?’ voor handige tips.

Focus tijdens het schrijfproces

6. Trello: Organiseer je schrijfprojecten

Trello is een projectmanagementtool die ook perfect werkt voor schrijvers. Met Trello kun je visueel je taken bijhouden, deadlines instellen en je schrijfprojecten ordenen.

Voordelen:

  • Zeer visueel en makkelijk te gebruiken.
  • Geweldig voor het organiseren van lange projecten zoals boeken of series.

Nadelen:

  • De gratis versie heeft beperkte functies.
  • Het kan voor sommige schrijvers te veel tijd kosten om alles goed te organiseren.

Tip: Gebruik Trello om je schrijfprojecten te structureren en voortgang bij te houden. Meer hulp nodig met het organiseren van je schrijfwerk? Lees dan Van idee tot verhaal: hoe je in 7 dagen een compleet verhaal schrijft’.

7. Google Docs: Samenwerken en documenten opslaan in de cloud

Google Docs is een van de meest populaire tools voor samenwerking en het opslaan van documenten in de cloud. Je kunt je documenten eenvoudig delen met anderen, feedback ontvangen en tegelijkertijd in real-time werken.

Voordelen:

  • Gratis en makkelijk te gebruiken.
  • Het maakt samenwerken met andere schrijvers of editors een stuk eenvoudiger.

Nadelen:

  • Google Docs mist enkele geavanceerde functies die andere apps bieden.
  • Het kan lastig zijn om een grote hoeveelheid tekst goed te organiseren zonder extra tools.

Tip: Gebruik Google Docs voor samenwerkingsprojecten en het delen van je werk met anderen. Als je meer wilt leren over hoe je personages en plotten kunt ontwikkelen, lees dan mijn blog Hoe leer je je personage kennen?.

8. De schrijfassistent van de VRT: Voor een correcte en stijlvolle tekst

De Schrijfassistent van de VRT is een handige tool voor schrijvers die hun teksten willen controleren op taalgebruik, grammatica en stijl. Deze online tool is ontwikkeld door de VRT en biedt ondersteuning voor het verbeteren van de leesbaarheid en het foutloos schrijven van teksten in het Nederlands.

Voordelen:

  • Gratis en eenvoudig te gebruiken.
  • Controleert niet alleen grammaticale fouten, maar ook op stijl en leesbaarheid.
  • Ideaal voor schrijvers die hun tekst willen verbeteren, zonder dat ze daarvoor dure software hoeven aan te schaffen.

Nadelen:

  • De tool biedt beperkte diepgaande suggesties voor schrijfstijl, vergeleken met tools zoals Grammarly.
  • Werkt voornamelijk voor standaardtaal en is minder geschikt voor creatieve schrijfprojecten die een losse of experimentele stijl vereisen.

Tip: Gebruik de Schrijfassistent van de VRT om je tekst te verfijnen en ervoor te zorgen dat je verhaal grammaticaal juist is. Als je meer wilt leren over het herzien van je tekst, lees dan mijn blog ‘De kracht van herschrijven: waarom je eerste versie nooit de beste is voor nuttige tips en inzichten.

Kies de tool die bij jou past

Of je nu een beginnende schrijver bent of al jaren bezig bent, de juiste schrijfapp kan je helpen om je verhaal naar een hoger niveau te tillen. Probeer verschillende tools uit om te zien welke het beste bij je schrijfstijl past, en vergeet niet om afleidingen te blokkeren en je schrijfomgeving productief te maken. Als je nog meer wilt leren over het verbeteren van je schrijfwerk, kijk dan eens naar mijn gratis masterclass ‘Het geheim van een goed verhaal’, waarin ik je de technieken leer die je helpen om je schrijfdromen waar te maken!

Over de schrijver
Zoë leeft nu al tien jaar voor en door haar pen. Ze schreef verhalen voor National Geographic, de Volkskrant, Zoom Magazine en het Algemeen Dagblad. Momenteel is ze actief als schrijfdocent voor het LAK (Leids Academisch Kunstencentum) en De Schrijfschool.
Reactie plaatsen