Schrijven is niet altijd gemakkelijk. Soms lijkt het alsof je in een sleur zit, en dat je verhaal maar niet van de grond komt. Dit is normaal – elke schrijver heeft wel eens last van vastlopen, vooral als je net begint. Maar het is belangrijk om te weten welke valkuilen je kunt vermijden om je creativiteit en productiviteit op de juiste manier te benutten. In dit artikel deel ik de meest voorkomende fouten bij het schrijven van een verhaal en geef ik je praktische schrijftips om ze te vermijden.
1. Niet weten waar je verhaal naartoe gaat (en het eind nooit bereiken)
Een van de grootste valkuilen voor schrijvers is het gebrek aan een duidelijk doel voor hun verhaal. Misschien ben je begonnen met een idee, maar heb je geen idee hoe het af moet lopen. Je schrijft maar door, zonder richting. Het resultaat? Je komt vaak vast te zitten en weet niet hoe je het verhaal moet afronden.
Hoe dit te vermijden: Begin met een duidelijk plan. Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik dat mijn lezer meeneemt na het lezen van dit verhaal?” Dit helpt je om een richting te bepalen. Je hoeft geen gedetailleerd plot uit te schrijven, maar een grove schets van het begin, midden en einde van je verhaal geeft je houvast. Als je vastloopt, kun je altijd terugkeren naar dit plan om je weer op het juiste pad te zetten.
Lees ook deze blog: Van idee tot verhaal: hoe je in 7 dagen een compleet verhaal schrijft
2. Te veel tijd besteden aan de eerste versie
Veel schrijvers vallen in de valkuil om hun eerste versie perfect te willen maken. Ze sleutelen uren aan de eerste alinea, terwijl de rest van het verhaal nog niet eens geschreven is. Dit maakt het schrijven traag en ontmoedigend.
Hoe dit te vermijden: Onthoud dat je eerste versie nooit de beste zal zijn, en dat is oké! Richt je in eerste instantie alleen op het neerzetten van je verhaal. Laat de woorden stromen zonder te veel stil te staan bij perfectie. Je kunt altijd nog herschrijven en verbeteren in latere versies. Focus je in de eerste versie op het verhaal zelf, niet op de details.
Lees ook deze blog: De kracht van herschrijven: waarom je eerste versie nooit de beste is
3. Je verhaal niet goed structureren
Een verhaal zonder structuur kan chaotisch aanvoelen en moeite opleveren voor de lezer. Misschien heb je wel een fantastisch idee, maar zonder een goede structuur kan het moeilijk zijn om het op de juiste manier over te brengen.
Hoe dit te vermijden: Gebruik een verhaallijn die je helpt om het verhaal in drie delen te splitsen: inleiding, midden (conflict) en einde. Dit is de basisstructuur van elk goed verhaal. Denk er ook aan dat je verhaal een duidelijk doel moet hebben – wat wil je dat de lezer begrijpt of meeneemt?
Lees ook deze blog: Hoe schrijf je een goed verhaal? 7 praktische tips
4. Te veel uitweiden over details
Details kunnen een verhaal tot leven brengen, maar het is belangrijk om te weten wanneer je ze moet gebruiken en wanneer je ze kunt weglaten. Een veelvoorkomende fout is om te veel tijd te besteden aan onbelangrijke details die de lezer niet verder helpen in het verhaal.
Hoe dit te vermijden: Beperk je tot de details die echt iets toevoegen aan de plot of karakterontwikkeling. Stel jezelf altijd de vraag: “Draagt deze informatie bij aan het verhaal?” Als het antwoord nee is, laat het dan achterwege. Dit helpt om je verhaal scherp en gefocust te houden.
Lees ook deze blog: De beste schrijfapps en tools voor creatieve schrijvers
5. Het niet ontwikkelen van sterke karakters
Je verhaal kan geweldig zijn, maar zonder goed ontwikkelde karakters kunnen lezers geen emotionele band met de plot opbouwen. Karakters zijn het hart van je verhaal – als ze niet geloofwaardig of interessant zijn, zal de lezer niet verder willen lezen.
Hoe dit te vermijden: Besteed tijd aan het ontwikkelen van je personages. Denk na over hun achtergrond, doelen, zwaktes en sterktes. Wat willen ze bereiken? Wat staat hen in de weg? Hoe kunnen ze groeien tijdens het verhaal? Zorg ervoor dat ze fouten maken, groeien en uiteindelijk een verandering ondergaan die belangrijk is voor de plot.
Lees ook deze blog: Je personages leren kennen met de fiction writers chart
6. Te veel dialogen en te weinig beschrijving
Dialoog is een belangrijk onderdeel van een verhaal, maar als je teveel dialoog hebt zonder voldoende beschrijving, kan je verhaal plat en onpersoonlijk aanvoelen. De lezer heeft geen gevoel van de omgeving of de emotionele toestand van de karakters.
Hoe dit te vermijden: Balanceer dialoog met beschrijvingen. Geef je lezers voldoende context zodat ze zich in de scène kunnen inleven. Beschrijf bijvoorbeeld de omgeving, de lichaamstaal van de personages en hun innerlijke gedachten, zodat de dialoog die je schrijft echt tot leven komt.
De kracht van herschrijven: waarom je eerste versie nooit de beste is
7. Het verwaarlozen van de opbouw van spanning
Spanning houdt de lezer geïnteresseerd. Als je het verhaal te snel afwikkelt zonder dat er een gevoel van opbouw is, zal de lezer de motivatie verliezen om verder te lezen.
Hoe dit te vermijden: Bouw langzaam op naar de climax. Geef je personages uitdagingen om te overwinnen, en gebruik conflicten om de spanning te verhogen. Verlies niet de controle over de timing – zorg ervoor dat de spanning op een natuurlijke manier groeit tot het punt waarop het verhaal zijn hoogtepunt bereikt.
Hoe schrijf je een goed verhaal? 7 praktische tips
Dus, vermijd deze valkuilen om een sterk verhaal te schrijven
Door deze valkuilen te vermijden, leg je een solide basis voor je verhaal. Onthoud dat schrijven een proces is van leren en verbeteren. Je zult niet alles in één keer goed doen, maar met de juiste aanpak kun je de meeste obstakels omzeilen. Het belangrijkste is om door te zetten en te blijven oefenen.
Wil je nog meer praktische tips voor het schrijven van een verhaal? Schrijf je dan in voor mijn gratis masterclass ‘Het geheim van een goed verhaal’ en ontdek hoe jij je schrijversvaardigheden verder kunt verbeteren. Of wil je in zeven dagen een compleet verhaal schrijven? Volg dan mijn cursus ‘Een verhaal in zeven dagen’ en maak jouw idee werkelijkheid!