// Waarom iedereen een verhaal in zich heeft: tips om te beginnen met schrijven
Waarom iedereen een verhaal in zich heeft: tips om te beginnen met schrijven
27 maart 2025 

Waarom iedereen een verhaal in zich heeft: tips om te beginnen met schrijven

Iedereen heeft een verhaal in zich, maar de stap naar het daadwerkelijk schrijven kan voor velen ontmoedigend zijn. Misschien voel je je overweldigd door de blanke pagina of weet je niet waar je moet beginnen. Dit artikel moedigt je aan om de pen op te pakken en je eerste verhaal te schrijven. Ontdek waarom jij een schrijver bent, wat de belangrijkste blokkades zijn die schrijvers tegenhouden en leer hoe je door die obstakels heen kunt breken.

Het begint ermee jezelf een schrijver te noemen. Schrijf je soms? Dan ben je een schrijver. Vind je schrijven leuk? Dan ben je een schrijver. De definitie van succes is niet of je er geld mee verdient.  De waarheid is: iedereen heeft verhalen om te vertellen. Of het nu gaat om een gebeurtenis in je leven, een droom of een fantasie die in je hoofd speelt, er zijn genoeg inspiratiebronnen om je verhaal te beginnen. Het belangrijkste is om de drempel over te stappen en te beginnen. Iedere schrijver, zelfs de meest beroemde, heeft die eerste stap moeten zetten.

Voorbeeld: Stephen King

Eén van de meest succesvolle schrijvers ter wereld, begon zijn carrière als een twijfelende schrijver. Hij had het gevoel dat hij niet goed genoeg was, maar bleef schrijven. In zijn boek "On Writing" deelt hij zijn ervaring en vertelt hij hoe hij zijn angsten overwon door gewoon te blijven schrijven.

Heb je moeite met het opbouwen van je verhaal? Lees dan eerst dit artikel "Hoe schrijf je een goed verhaal? 7 praktische tips"

Maar ik heb geen tijd

Een van de grootste obstakels voor beginnende schrijvers is tijd. Het vinden van tijd om te schrijven lijkt vaak onmogelijk in het drukke leven van alledag. Maar het is essentieel om tijd te maken voor schrijven. Dit kan door een vast moment op de dag te kiezen en jezelf deze tijd toe te eigenen. Of je nu ’s ochtends vroeg, tijdens je lunchpauze of voor het slapen gaan schrijft, creëer een ritueel. Schrijven is iets wat tijd kost, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal worden.

Voorbeeld: Haruki Murakami

De Japanse schrijver van boeken zoals "Norwegian Wood", heeft een strikt schrijfritueel. Elke ochtend staat hij om 4 uur op, schrijft tot het middaguur en gaat daarna hardlopen. Zijn ritueel helpt hem om gefocust te blijven en zijn creativiteit te voeden.

Meer tips over tijdsbeheer en het creëren van een productieve omgeving vind je hier

Begin klein: schrijf korte stukken

Veel beginnende schrijvers hikken aan tegen de gedachte om een heel boek of een lang verhaal te schrijven. Maar het hoeft niet altijd groots te beginnen. Zet de lat niet te hoog. Begin met korte stukjes. Schrijf een scène, een dialoog of zelfs een beschrijving van iets wat je hebt gezien. Schrijven is een vaardigheid die je ontwikkelt door kleine stappen te nemen.
Voorbeeld: De beroemde Ernest Hemingway begon zijn schrijverscarrière met korte verhalen en korte zinnen. Hij geloofde in de kracht van eenvoud en schreef vaak in korte stukjes, waarbij hij zijn werk pas later uitbreidde. Zijn beroemdste werk "The Old Man and the Sea" is een kort boek, maar het is de perfecte demonstratie van hoe je veel kunt zeggen met weinig woorden.

Wil je oefenen met het schrijven van een kort verhaal? Lees dan eerst dit artikel: Van idee tot verhaal: hoe je in 7 dagen een compleet verhaal schrijft

Laat perfectionisme los

Veel beginnende schrijvers stoppen omdat ze bang zijn dat hun werk niet goed genoeg is. Ze willen meteen een perfect verhaal schrijven, maar dat is niet realistisch. De eerste versie van je verhaal hoeft niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je begint en de woorden op papier zet. Later kun je altijd reviseren en verbeteren. Het belangrijkste is om de creativiteit de ruimte te geven.

Voorbeeld: Igor Walszborszki

De Poolse schrijver Igor Walszborszki, had een ongewoon ritueel: elke ochtend at hij rauwe haring en dronk er wodka bij, voordat hij zijn verhalen begon te schrijven. Hij geloofde niet in perfectie, maar in het proces van schrijven zelf. Hij schreef zijn eerste gedicht na een duik in het frisse ijs, een manier om zijn geest te openen voor creativiteit.

Wil je meer weten over het reviseren van verhalen? Lees dan De kracht van herschrijven: waarom je eerste versie nooit de beste is

Vind inspiratie in het dagelijks leven 

Schrijven hoeft niet altijd te komen uit een groot idee of een plotselinge ingeving. Vaak is het vinden van inspiratie eenvoudiger dan we denken. Kijk om je heen – de mensen in je leven, je omgeving, de dingen die je dagelijks meemaakt. Dit alles kan de brandstof zijn voor je verhaal. Observeer en schrijf wat je ziet, wat je voelt, wat je je herinnert.
Voorbeeld: Virginia Woolf

Deze grote dame vond inspiratie voor haar werk in haar eigen dagelijks leven en de mensen om haar heen. In boeken zoals "Mrs. Dalloway" legt ze de complexiteit van de menselijke ervaring vast door middel van scherpe observaties van de alledaagse momenten in het leven van haar personages. Haar werk komt vaak voort uit de kleinste details van het leven.

Meer tips om inspiratie op te doen? Lees dan dit artikel.

Ik bedoel maar

Iedereen heeft een verhaal in zich, en jij ook! Het is tijd om de eerste stap te zetten en jouw verhaal op papier te zetten. Laat je niet tegenhouden door perfectionisme, zoek inspiratie in het dagelijks leven, en maak tijd om te schrijven. Begin klein, omarm de imperfectie van je eerste versie en wees consistent in je schrijfritueel. De wereld is vol verhalen die wachten om verteld te worden – en jouw verhaal is er een van.

Ben je klaar om jouw verhaal te schrijven? Schrijf je in voor de gratis masterclass ‘Het geheim van een goed verhaal’ en ontdek hoe je je ideeën kunt omzetten in woorden. Of schrijf je in voor de cursus ‘Een verhaal in zeven dagen’ en krijg de begeleiding die je nodig hebt om je eerste verhaal te creëren.

Over de schrijver
Zoë leeft nu al tien jaar voor en door haar pen. Ze schreef verhalen voor National Geographic, de Volkskrant, Zoom Magazine en het Algemeen Dagblad. Momenteel is ze actief als schrijfdocent voor het LAK (Leids Academisch Kunstencentum) en De Schrijfschool.
Reactie plaatsen