Hoeveel verdien je als schrijver

Hoeveel verdien je als schrijver?

Bijna geen enkele schrijver kan leven van de inkomsten van diens boeken, tenzij ze Saskia Noort of Connie Palmen heten natuurlijk. Ook zij zijn niet uitsluitend aan het schrijven, maar besteden een groot deel van hun tijd op podia en aan lezingen. Dan nog zijn ze wel uitsluitend bezig met het schrijven of verkopen van hun boeken. De minder gefortuneerde schrijver moet naast het schrijven een andere bron van inkomsten zoeken – vaak geven werken ze naar hun werk als schrijver ook als redacteur, journalist, communicatiedeskundige of copywriter.

Hoeveel verdien je aan het schrijven van een boek?

Een auteur van bestsellers krijgt maandelijks zo’n €1000 op zijn of haar bankrekening gestort van de uitgever. En dan hebben we het over een bestseller. Schrijf jij een boek dat slechts enkele duizenden keren over de toonbank gaat, en dan hebben we het over de verkoop van een gemiddeld boek in Nederland, zit het anders. Heb jee en uitgever gevonden die je manuscript uit wil geven, dan wordt jij uitbetaald in royalty’s. Die bedragen 8% tot 12% van de verkooprijs. Dat levert dus zo’n €1.60 tot €2.40 per verkocht boek op. Ben je een schrijver als Saskia Noort, van wie jaarlijks een half miljoen boeken over de toonbank gaan, dan kan dit een aardige som opleveren. De gemiddelde auteur verdient echter zo’n paar duizend euro per boek.

Hoeveel verdien je als schrijver

Hoeveel verdien je aan het schrijven van een artikel?

Een boek schrijven is natuurlijk niet de enige manier om geld te verdienen als schrijver. Zo kan je ook artikelen publiceren in kranten en tijdschriften. Het uurtarief of woordtarief dat je hiervoor krijgt, verschilt enorm. Schrijf je een krant of tijdschrift van DPG-media, dan krijg je sinds kort 2,43 cent per teken. Andere tijdschriften betalen beter, zo kan je bij vakbladen weleens €0.25 per woord vragen Omgerekend stelt dat nog steeds niet erg veel voor. Daarom combineren veel schrijvers en journalisten hun werkzaamheden voor journalistieke media met commerciële opdrachten, waarvoor je tussen de €50 en €100 per uur kan vragen. Dat is een stuk hogere opbrengst dan een journalistiek artikel, waar veel denkwerk en schrijftijd in kruipt, waardoor het uurtarief vaak gereduceerd wordt tot een dikke €10 per uur.

Boek uitgeven in eigen beheer, wat brengt dat op?

Als je een boek uitgeeft in eigen beheer, ligt het anders. Dan komt een groot deel van de inkomsten wel op je eigen rekening terecht. Hier heb je namelijk niet te maken met een uitgeverij die veel tijd en geld besteedt aan marketing en PR, drukkosten en illustraties. Echter betekent dit wel dat jij al deze tijd en al dat geld zal moeten investeren aan de verkoop van jouw boek. Het resultaat kan hierdoor zelfs negatief uitkomen. Want jij kan misschien wel geloven in je boek, maar dat betekent niet dat het op de markt van het moment past. Een uitgever kan die inschatting beter maken dan jij zelf. Besteed jij veel tijd en geld aan een onverkoopbaar boek, dan kan je met een rode bankrekening achterblijven.

Hoeveel verdien je als schrijver

Do the math

Schrijven is dus niet het meest lucratieve beroep op aarde. Echter kan je andere elementen betrekken bij het opmaken van de eindsom. Zo ken ik veel mensen die beroepen hebben waarmee ze per jaar tonnen in de wacht slepen, maar daarvoor ook veel moeten opgeven. Geestelijke gezondheid, relaties met familie en vrienden enzovoort. Hoeveel is dit waard, en als we de som maken, zouden zij dan ook niet in het rood staan? Misschien is het geen rode bankrekening, maar er zijn natuurlijk dingen in het leven die van grotere waarde zijn dan een volle bankrekening. De meeste schrijvers zullen beargumenteren dat ze het zouden blijven doen, al verdienden ze er geen rooie cent aan – al was het maar om hun geestelijke gezondheid op peil te houden. Er een centje aan verdienen, is mooi meegenomen. Maar geen enkele schrijver die dit als uitgangspunt had, is ooit echt ergens gekomen.

Reactie plaatsen