Hoeveel verdien je als schrijver

Hoeveel verdient een journalist?

De journalistiek is voor velen een droomberoep, maar het woord beroep impliceert meteen dat je er ook de  huur van moet kunnen betalen. Afhankelijk van de hoeveelheid luxe en comfort die je gewend bent, zijn dit niet de meest interessante, maar zeker belangrijke zaken om over na te denken voor je een carrière als journalist nastreeft. Zelf heb ik jarenlang op bootjes, antrikraakpanden en in caravans gewoond om min lage loon te ondervangen – en om niet afhankelijk te worden van de commercialisering die de journalistiek binnen kruipt.

Hier speelt dus ook een andere vraag een rol, wat voor journalist wil je worden? Ga je ideologisch te werk en doe je maanden over je onderzoek, dan zal je minder verdienen dan als je voor een commerciële partner aan de slag gaat waar je populaire stukjes moet tikken. Het een is niet beter dan het ander, het is de vraag wat voor jou als mens werkt. En hoe belangrijk de andere kant, het loon is. Ga je liever aan het werk als freelancer, met meer vrijheid maar minder zekerheid, of streef je een dienstcontract na? Deze factoren hebben allemaal effect op je uiteindelijke loon.

Journalist in dienst

Als je met een dienstcontract aan de slag gaat, verdien je vaak minder dan als freelancer. Hier staat wel tegenover dat je werkgever vaak je reiskosten betaalt, je een telefoon geeft en allerlei andere extralegale voordelen biedt – niet in de laatste plaats sociale zekerheid. Maar ook de zekerheid dat je elke maand werk hebt, en dat er ook geld op je rekening verschijnt in de komkommertijd. In 2020 vertelde de 26-jarige journalist Silke tegen het laatste nieuws dat ze maandelijks €2.113 netto op haar rekening kreeg. Gerechtsjournalist Chris Verhaeghe uit Halle vertelde tegen Jobat dat hij maandelijks netto €1550 verdient bij nieuwsagentschap Persinfo.

Freelance journalist

Als freelance journalist kan je betaald krijgen per woord, per uur of per dag. De betaling per woord kan uiteenlopen van €0.13 per woord (DPG-media), tot €0.50 per woord. Hier is je loon dus afhankelijk van de snelheid waarmee je berichten produceert. Maar je kan ook ingehuurd worden per uur. Zelf begon ik bij DPG-media aan een tarief van €16 per uur, dit ligt nu (officieel) op €30 per uur. Verder kan je als freelancer ook per dag worden ingehuurd, dan krijg je niet perse meer of minder betaald per uur – maar word je wel een bepaalde zekerheid geboden dat je voor een hele dag wordt uitbetaald – ook al heb je minder, maar vaak ook meer, gewerkt.

Journalistieke activiteiten combineren

Verder kan je als journalist ook andere activiteiten uitoefenen, waarvoor vaardigheden nodig zijn die je als journalist vanzelf beheerst. Zo kan je ook aan de slag gaan als eindredacteur of af en toe advertentieteksten schrijven om de rekeningen te spekken. Hiervoor kan je soms €50 tot €100 per uur vragen. Daardoor kan je werk dat dicht bij je idealen ligt, maar misschien minder lucratief is, combineren met andere taken die zorgen dat je alsnog de huur kan betalen.

Reactie plaatsen